«Το πολιτικό περιεχόμενο» μιας αυτοκτονίας


Ένα 24ωρο μετά την αυτοκτονία που σόκαρε το πανελλήνιο και κάνει τον γύρο του κόσμου, έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα για το ποιος ήταν ο Δημήτρης Χριστούλας και ποιοι λόγοι τον οδήγησαν να θέσει τέλος στη ζωή του με αυτόν το συμβολικό τρόπο.
«Το περιεχόμενο του σημειώματος είναι η φωνή του πατέρα μου, το πολιτικό περιεχόμενο της πράξης του» δηλώνει η κόρη του Δημήτρη Χριστούλα στην εφημερίδα Τα Νέα.


«Ηθελε με την αυτοκτονία του να στείλει πολιτικό μήνυμα. Ηταν έντονα πολιτικοποιημένος αλλά και οργισμένος» δήλωσε στην εφημερίδα ο Αντώνης Σκαρμούτσος, γείτονας και φίλος του.
Ο 77χρονος συνταξιούχος ήταν άνθρωπος που μετείχε στα κοινά, έντονα πολιτικοποιημένος στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, αλλά και οργισμένος με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ο αυτόχειρας δεν φαίνεται να είχε χρέη, ώστε εξαιτίας τους να οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, είχε υποστεί όμως, όπως όλοι οι συνταξιούχοι, σημαντικές περικοπές στη σύνταξή του.
Ο συνταξιούχος φαρμακοποιός, με καταγωγή από την Καρδίτσα, έμενε μόνος του σε μια πολυκατοικία επί της οδού Λασκαρίδη στους Αμπελοκήπους. Στη γειτονιά διατηρούσε φαρμακείο έως το 1994, οπότε το πούλησε και συνταξιοδοτήθηκε. Οι γείτονές του τον περιγράφουν ως «εξαιρετικό άνθρωπο», κοινωνικό, ευγενή, καλλιεργημένο, με πολιτική σκέψη και δράση στα κοινά.
«Δεν κατανοούσε την αδράνεια και ειδικά της νεολαίας», λέει ο Αντώνης Σκαρμούτσος και προσθέτει: «Μου το είχε πει πολλές φορές. Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν έντονα προβληματισμένος από την κατάσταση. Μιλούσαμε για τα πολιτικά. Ηταν οργισμένος. Κατέβαινε στις διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα και είχε κολλήσει για συμβολικούς λόγους την αφίσα με το "Δεν πληρώνω" στο μπαλκόνι του».
Παρά το γεγονός ότι είχε την αφίσα με το «Δεν πληρώνω» στο μπαλκόνι του, ο 77χρονος δεν είχε χρέη. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές το βράδυ έσπευσε να πληρώσει τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθιζε και δικαιολόγησε τη βιασύνη του λέγοντας ότι μπορεί να έμπαινε σε νοσοκομείο.
Στη γειτονιά αναφέρθηκε ότι τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο ίδιος όμως στους γνωστούς του δεν είχε πει κάτι τέτοιο.
Ο 77χρονος συνταξιούχος επέλεξε να θέσει τέλος στη ζωή του στην πλατεία Συντάγματος, μια ανάσα από το Κοινοβούλιο, ενώπιον των συμπολιτών του. Το πολιτικό μήνυμα της πράξης του επιβεβαιώνεται από το μήνυμα που άφησε:

HM93gt_thumb_medium635_556
«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι'αυτή.
»Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου.
»Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (πιάτσα πορέτο του Μιλάνου)». 

18-4-1964

18-4-1964
KATA ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗΝ 400.000.000 ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ ΕΔΑΝΕΙΣΕΝ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑΝ

Video

Video
27/06/2012

Video

Video
Δ.ΚΑΖΑΚΗΣ & ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 - ΕΤ1 28/04/2012

Video

Video
ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ "ΌΧΙ"

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 100 ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

"Ο Χ Ι" ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ.) & ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ψήφισμα Συνεδρείου

Ψήφισμα Συνεδρείου
για τις Βουλευτικές Εκλογές

Ψήφισμα Συνεδρείου

Ψήφισμα Συνεδρείου
για την Πολιτική Συμμαχιών

Αποτελ. Εκλογών

Αποτελ. Εκλογών
για το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο

Απολογισμός

Απολογισμός
Πεπραγμένων του ΕΠΑΜ

Unterschriften (Eu)

Video

Video

Page Viewers